CARLOS SANTANA – BLACK MAGIC WOMAN

Μάγος της κιθάρας και πρέσβης της λατινοαμερικανικής κουλτούρας στον κόσμο, ο Carlos Santana συγκαταλέγεται δικαίως ανάμεσα στις μεγαλύτερες μορφές της σύγχρονης ροκ μουσικής, ωστόσο έγινε ευρύτερα γνωστός στο κοινό με μια εκπληκτική επανεκτέλεση το δυναμικό Black Magic Woman. 

CARLOS SANTANA – BLACK MAGIC WOMAN

 

Αν και οι περισσότεροι γνωρίζουν το τραγούδι «Black Magic Woman» από τον Santana,  στην πραγματικότητα γράφτηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60 από τους Fleetwood Mac.

 

   Το τραγούδι το έγραψε το Φεβρουάριο του 1968 ο 22χρονος τότε Peter Green, κιθαρίστας και ιδρυτικό μέλος των Fleetwood Mac. Μετά την κυκλοφορία του «Black Magic Woman», ο Peter Green άρχισε να συναναστρέφεται ανθρώπους που ασχολούνταν με τη μαύρη μαγεία. Σε μία συνέντευξη στο περιοδικό Rolling Stone, η Christine McVie (κιμπορντίστρια των Fleetwood Mac από το 1970 έως το 1998) είπε ότι οι άνθρωποι αυτοί ήταν που μύησαν τον Peter Green στα παραισθησιογόνα, γεγονός που όχι μόνο τον έκανε να αφήσει το συγκρότημα αλλά τον οδήγησε και στη σχιζοφρένεια.

   Η αρχική εκτέλεση του τραγουδιού όμως, είναι ουσιαστικά διαφορετική από την εκτέλεση του Santana  στο Abraxas  το 1970.     «Μαύρη μαγική γυναίκα».  Οι Fleetwood Mac παίζουν με μια απλή κιθάρα , μπάσο και drum  με πολλές διακυμάνσεις στον ήχο, αν και υπάρχουν ενδείξεις ό,τι τα  μελωδικά κιθαριστικά riffs του Santana έκαναν το κομμάτι διάσημο στους  περισσότερους ακροατές που θα αναγνωρίσουν και θα αγαπήσουν το τραγούδι.  Μία από τις πιο κρίσιμες διαφορές στην εκτέλεση του, όμως, είναι ο συνδυασμός τραγουδιού του Peter Green με το «Gypsy Queen,» από τον Gabor Szabo. Ο Gabor ένας καινοτόμος κιθαρίστας που συνδυάζει στοιχεία από jazz, pop-rock, και την μητρική ουγγρική μουσική του.

Τα φωνητικά έκανε ο Gregg Rolie, ο οποίος έπαιζε keyboards και ήταν αυτός που είχε την ιδέα να επανεκτελέσουν το τραγούδι των Fleetwood Mac, ο Gregg  ήταν μεγάλος φαν του Peter Green . Η ιστορία της μαύρης μαγικής γυναίκας δημιουργεί μία τρομακτική και αποκρυφιστική ατμόσφαιρα «μαύρης μαγείας», που εμπνέει ταυτόχρονα τόσο ερωτισμό ώστε καθιστά το τραγούδι ως ένα από τα πιο σέξι κομμάτια που ηχογραφήθηκαν ποτέ.

   Θα μπορούσαμε να πούμε ότι το «Black Magic Woman/Gypsy Queen» αποτελεί ένα είδος επίδειξης των ικανοτήτων του αυθεντικού line-up του Santana και δικαίως παραμένει μέχρι σήμερα ένα από τα δημοφιλέστερα τραγούδια του. Αναμφισβήτητα, ο Santana και η μπάντα του ήταν αυτοί που απελευθέρωσαν την κρυφή δύναμη που υπαινισσόταν το τραγούδι των Fleetwood Mac.
Αν και το «Gypsy Queen» είναι ξεχωριστό κομμάτι από το «Black Magic Woman», ο Santana τα συνδύασε με τρόπο που να φαίνεται σαν να είναι το ίδιο τραγούδι. Στην πραγματικότητα, το «Gypsy Queen» δεν ακούγεται μόνο στο φινάλε, ακόμα και η διάσημη εισαγωγή του «Black Magic Woman», , είναι κι αυτή παρμένη από το «Gypsy Queen».

Η εκτέλεσή του όχι μόνο επιβλήθηκε κατά κράτος στις ραδιοφωνικές συχνότητες, αλλά επιπλέον δημιούργησε στο ευρύ κοινό την εντύπωση ότι η πρώτη εκτέλεση του τραγουδιού είναι του Santana και όχι των Fleetwood Mac!
Το 1998 ο Carlos Santana και ο Peter Green συνευρέθηκαν στη σκηνή και έπαιξαν το «Black Magic Woman» για πρώτη φορά μαζί, σε μία εκτέλεση διάρκειας 9:11.

 

 

 

Ο καλύτερος επίλογος  για αυτό το μικρό αφίέρωμα δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από το ίδιο το τραγούδι και την απόλαυση που μας χαρίζουν οι στίχοι του.
Έχω μία μαύρη μαγευτική γυναίκα,
Με έχει τυφλώσει τόσο, που δεν μπορώ να δω,
Είναι μία μαύρη μαγευτική γυναίκα,
Προσπαθεί να βγάλει τον διάβολο από μέσα μου.
Μη μου γυρνάς τη πλάτη, μωρό μου,
Σταμάτα να παίζεις με τα κόλπα σου,
Μη μου γυρνάς τη πλάτη, μωρό μου,
Απλά μπορεί να ξυπνήσεις τα μαγικά ραβδιά μου.
Έχω πάνω μου τα μάγια σου, μωρό μου,

Κάνοντας την καρδιά μου πέτρα,
Σε χρειάζομαι τόσο πολύ,
Μαγευτική Γυναίκα, δεν μπορώ να σ’ αφήσω μόνη.

 

 

KL Gallery Web Radio logo

ΑΚΟΥΣΤΕ ΜΑΣ ΖΩΝΤΑΝΑ

 KL GALLERY WEB RADIO  Ένα Ταξίδι στα Σημαντικότερα Γεγονότα της Μουσικής Σκηνής 

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού, καθώς και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

Για άμεση επικοινωνία  | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Προηγούμενο άρθροΠΟΛΛΟΙ-xώρος-ΑΝΤΑΜΑ
Επόμενο άρθροΤου Αυγούστου η Πανσέληνος
ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικών Παρουσιάσεων ΗΧΟΡΑΜΑΤΑ, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Ιδιοκτήτης της KL GALLERY και KL GALLERY WEB RADIO... Διοργάνωση Εκδηλώσεων, Φεστιβάλ, Εκθέσεων Φωτογραφίας - Ζωγραφικής - κλπ κλπ. H KL Gallery Vassilis Lappas αναλαμβάνει την διαχείριση τoυ ιστοτόπου σας με την παρακολούθηση, ενημέρωση, εμπλουτισμό και διαμόρφωση των ηλεκτρονικών σας σελίδων με τα άρθρα σας, των φωτογραφιών σας, με την δημιουργία διαφημιστικών slide shows (Banners), συλλογών φωτογραφιών και e-shop σε περιβάλλον Word Prees με χαμηλό κόστος. Για άμεση επικοινωνία : basilapas@klgallerywebradio.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here