“Bob Marley”…..Get Up, Stand Up”

"Bob Marley".....Get Up, Stand Up"Bob Marley“…..Get Up, Stand Up

Ρέγκε – Τρόπος να ζεις και να πεθαίνεις

Η εξωτική Τζαμάικα, με τις τεράστιες παραλίες, δεν είναι μόνο γνωστή για τις υπέροχες διακοπές που προσφέρει στους τυχερούς επισκέπτες της, αλλά και για την ξεχωριστή μουσική που γέννησε, την ρέγκε!

"Bob Marley".....Get Up, Stand Up"H ρέγκε (reggae) είναι σύγχρονο μουσικό είδος που αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1960. Σε σύντομο χρονικό διάστημα εξελίχθηκε σε κυρίαρχο είδος της τζαμαϊκανής μουσικής σκηνής, ενώ παράλληλα διαδόθηκε διεθνώς με αξιοσημείωτη απήχηση στη Βρεανία, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και στην Αφρική. Οι ρίζες της ανιχνεύονται στο παραδοσιακό είδος που ονομάζεται μέντο (mento) και χρονολογείται στα τέλη του 19ου αιώνα, καθώς και στο είδος τού σκα (ska).

"Bob Marley".....Get Up, Stand Up"Το μέντο χαρακτηρίζεται ως μία κατά βάση λαϊκή και εορταστική μουσική, συνδεδεμένη με το χορό, που αναπτύχθηκε αρχικά στο περιβάλλον των αγροτικών πληθυσμών της Τζαμάικα. Η μουσική σκα, επίσης ρυθμική και χορευτική, αναπτύχθηκε στα τέλη της δεκαετίας του 1950, με χαρακτηριστικό ρυθμό 4/4, παρόμοιο με εκείνο του κλασικού rhythm and blues. Ο μουσικός όρος ρέγκε και ο χαρακτηριστικός ρυθμός που ταυτίζεται με αυτόν χρονολογούνται από το 1968, Get Up, Stand Up” [ Σήκω! Στάσου όρθιος για τα δικαιώματά σου..] Είναι ένα τραγούδι γραμμένο από τον Bob Marley (Ρόμπερτ Νέστα Μάρλεϊ)  και Peter Tosh το 1973 περιλαμβάνετε στο album Burnin.

“Bob Marley”…..Get Up, Stand Up”

"Bob Marley".....Get Up, Stand Up"Έπαιξε ζωντανά σε πολλές εκδόσεις από τους The Wailers και The Wailers, μαζί με σόλο εκδόσεις από Peter Tosh και Bunny Wailer, και αργότερα περιλαμβάνετε στις συλλογές Legend και το Rebel Music , καθώς και live ηχογραφήσεις όπως το Live at the Roxy.

Ο Μπομπ Μάρλεϊ θεωρείται η αιχμή του δόρατος της ρέγκε μουσικής, ωστόσο κατά τη δεκαετία του 1970 αρκετοί μουσικοί συνεισέφεραν επίσης στην εξέλιξη του είδους, με αποτέλεσμα την εμφάνιση αρκετών παραλλαγών του.

"Bob Marley".....Get Up, Stand Up"Όλοι γνωρίζουμε τον υπέροχο τραγουδοποιό και άνθρωπο ο οποίος είχε το λυρισμό του Ντίλαν, το χάρισμα του Λένον και τον πλούτο της φωνής του Σμόκι Ρόμπινσον. Τα περισσότερα για τη ζωή του γνωστά. Ένας άνθρωπος που αρνήθηκε να ακρωτηριαστεί για να ζήσει επειδή ήταν αντίθετο με την πίστη των Ρασταφαριανών: [ Ο Ρασταφαριανισμός είναιi θρησκευτικό και πολιτικό κίνημα που συνδυάζει στοιχεία του προτεσταντισμού με το μυστικισμό και μία παναφρικανική πολιτική συνείδηση ] Είχε δηλώσει κάποτε.“-Οι Ρασταφαριανοί δεν κάνουν ακρωτηριασμούς. Δεν επιτρέπω σε κανένα να είναι διαμελισμένος”.

“Bob Marley”…..Get Up, Stand Up”

"Bob Marley".....Get Up, Stand Up"Get Up, Stand Up”… Ας το σιγοτραγουδήσουμε όλοι καθώς θα θυμόμαστε τα λόγια που είπε, δύο ημέρες μετά από τον πυροβολισμό που δέχτηκε: [ Ο Μπομπ Μάρλεϊ τραυματίστηκε μετά από ένοπλη ληστεία στο σπίτι του, ελαφρώς στο στήθος και στο βραχίονα το 1976 δύο μέρες πριν το Smile Jamaica, μια ελεύθερη συναυλία που οργάνωσε ο Πρωθυπουργός της Τζαμάικας Μάικλ Μάνλεϊ για να κατευνάσει τα πνεύματα μεταξύ δύο πολιτικών παρατάξεων.

"Bob Marley".....Get Up, Stand Up"Η επίθεση έγινε λόγω πολιτικής του ανάμιξης, επειδή πολλοί θεώρησαν ότι η συναυλία ήταν στην πραγματικότητα μια στρατηγική ανάκαμψης του Μάνλεϊ. Παρ’ όλα αυτά, η συναυλία πραγματοποιήθηκε και τραυματισμένος ο Μάρλεϊ, χωρίς την κιθάρα του, εμφανίστηκε όπως είχε προγραμματιστεί.] “-Οι “άνθρωποι” που θέλουν να κάνουν κακό στον κόσμο, δεν ξεκουράζονται ποτέ, γιατί να ξεκουραστώ εγώ.” – Οι άνθρωποι θέλουν ειρήνη, αγάπη και το σωστό….

Σαν Σήμερα 06 Φεβρουαρίου-Bob Marley-010Έφτασε στο Νο 33 στο ολλανδικό Top 40 chart. Το 1986 έφτασε στο Νο 49 στη Νέα Ζηλανδία. Ο Marley έγραψε το τραγούδι, ενώ περιόδευε στην Αϊτή, βαθιά συγκινημένος από τη φτώχεια και τη ζωή των Αϊτινών, σύμφωνα με την τότε φίλη του Esther Άντερσον .

"Bob Marley".....Get Up, Stand Up"Το τραγούδι ακούγετε σε πολλές συναυλίες του , συχνά ως το τελευταίο τραγούδι. Το”Get Up, Stand Up” ήταν και το τελευταίο τραγούδι του στη σκηνή, στις 23 του Σεπτέμβρη 1980 στο Θέατρο Stanley. [ Πέθανε 11ης Μαΐου 1981 σε ηλικία 36 χρονών χτυπημένος από την επάρατη νόσο ]

 

“Get Up, Stand Up”

Σήκω! Στάσου!
Στάσου όρθιος για τα δικαιώματά σου.
Σήκω! Στάσου! Μη παρατάς την μάχη.

Παπά μη μου λες πως ο ουρανός βρίσκεται κάτω από την γη…
Ξέρω ότι δεν ξέρεις τι αξίζει στα αλήθεια η ζωή, δεν είναι χρυσός ότι λάμπει, η μισή ιστορία δεν έχει ειπωθεί:
Λοιπόν τώρα βλέπεις το φως, στάσου όρθιος για τα δικαιώματά σου….

Σήκω! Στάσου!
Στάσου όρθιος για τα δικαιώματά σου…
Σήκω! Στάσου!
Μη παρατάς την μάχη.

Πως ο Μεγαλοδύναμος Θεός θα έρθει από τους ουρανούς, να εξαφανίσει το κακό και να τους κάνει όλους χαρούμενους, αλλά να ξέρεις τι αξίζει η ζωή θα φροντίζεις να βρεις την επίγεια ευτυχία.
Λοιπόν τώρα βλέπεις το φως

Σήκω! Στάσου!
Στάσου όρθιος για τα δικαιώματά σου….
Σήκω! Στάσου!
Μη παρατάς την μάχη.

Κουραστήκαμε από αυτό το παιχνίδι.
Των – ισμών σας: Να πεθαίνεις και να πηγαίνεις στον ουρανό.
Στο όνομα του Ιησού, Κύριε…. Θα γνωρίσουμε τον Κύριο όταν θα καταλάβουμε πως ο Παντοδύναμος Θεός, είναι ένας ζωντανός άνθρωπος….
Μπορείς να κοροϊδέψεις τους ανθρώπους κάποιες φορές, αλλά όχι κάθε φορά…

Σήκω! Στάσου!
Στάσου όρθιος για τα δικαιώματά σου….
Σήκω! Στάσου!
Μη παρατάς την μάχη.

Με απόλυτο σεβασμό σε έναν άνθρωπο που ακόμη και σήμερα διδάσκει αγωνιστική πίστη.

“Bob Marley”…..Get Up, Stand Up”

Διαβάστε και αυτό…

Το γεφύρι της γιαγιάς Νονούλως και η Χαράδρα του Κουβαρά

“Bob Marley”…..Get Up, Stand Up”
Ένα Ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο ανασύροντας αρίφνητους θησαυρούς μέσα από το χρονοντούλαπο της Ιστορίας με τα σημαντικότερα γεγονότα από το χώρο της Μουσικής και της Τέχνης 

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο newsletter μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

 Μάθετε πρώτοι τα νέα του KL Gallery Web Radio με την εγγραφή σας στο newsletter 

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

Για άμεση επικοινωνία  | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here