25η Μαρτίου 1821

25η Μαρτίου 1821

Δημήτρης Λούκας

 

«Η μέρα τούτη φωτίζει,
μ’ αχτίνες χρυσές τη καρδιά,
μπαρούτι και αίμα θυμίζει,
της δόξας κρατά τα κλειδιά…»

 

 

 

 

Στην τρισχιλιόχρονη εθνική μας πορεία, υπάρχουν ορόσημα που σαν υπέρλαμπροι φάροι μας δείχνουν το δρόμο του εθνικού μας χρέους. Ένα από αυτά, το πιο σημαντικό και το πιο μεγαλειώδες, είναι η 25η Μαρτίου 1821, η ημέρα της εθνικής μας παλιγγενεσίας.

 

Τίποτα δεν μπορεί να σβήσει από την εθνική μας μνήμη το μεγαλείο και τη δόξα της άγιας αυτής ημέρας. Γονατιστοί οι σκλάβοι μπρος στην Ωραία Πύλη της Αγίας Λαύρας, με γυμνωμένα τα σπαθιά, ορκίστηκαν τη χρυσή εκείνη χαραυγή, κάτω από το λάβαρο του Παλαιών Πατρών Γερμανού, «Λευτεριά ή Θάνατο».

Στεριές και θάλασσες αντιλάλησαν τον όρκο τους και ολόκληρο το σκλαβωμένο έθνος ξεσηκώθηκε σε έναν αγώνα σκληρό, τιτάνιο και άνισο, γεμάτο θυσίες, ηρωισμούς και κατορθώματα λαμπρά. Το Ζάλογγο, τα Ψαρά, το Μεσολόγγι, το Αρκάδι με τη θυσία τους, αλλά και η Τριπολιτσά, η Αλαμάνα, η Γραβιά, Τα Δερβενάκια, με τη δόξα τους, παραμένουν και φεγγοβολούν αιώνια.

Οι δάφνες του Μαραθώνα, της Σαλαμίνας, των Θερμοπυλών, ξανάνθισαν και πάλι και ο Μιλτιάδης, ο Λεωνίδας, ο Θεμιστοκλής, έγιναν Κολοκοτρώνης, Διάκος, Ανδρούτσος, Κανάρης, για να συντρίψουν για ακόμα μια φορά τους βαρβάρους.

Η 25η Μαρτίου του 1821 μας εμπνέει, μας φρονιματίζει, μας γαλουχεί με τα εθνικά νάματα, μας καθοδηγεί, μας φλογίζει την καρδιά, μας πυρπολεί την ψυχή και μας κάνει να νιώθουμε υπερήφανοι σαν Έλληνες. Η 25η Μαρτίου του 1821 μας υποχρεώνει και μας καθορίζει το δρόμο του καθήκοντος προς τη μεγάλη μας μάνα, την Ελλάδα, και προς το ύψιστο ιδανικό της ζωής, τη Λευτεριά.

Τιμώντας κι εφέτος τη θυσία και τους αγώνες των προπάππων μας, του 1821, ας διατηρήσουμε ανέπαφα από τη φθορά του χρόνου και τις ξενόφερτες τάσεις, τα ιδανικά τους για την «Ελευθερία και την Πίστη την Αγία» και ας τα έχουμε παντού και πάντοτε σαν οδηγό στην πορεία της εθνικής μας ζωής.

Προηγούμενο άρθροΣαν Σήμερα 25 Μαρτίου san simera
Επόμενο άρθροΗ Σαντορίνη
ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικών Παρουσιάσεων ΗΧΟΡΑΜΑΤΑ, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Ιδιοκτήτης της KL GALLERY και KL GALLERY WEB RADIO... Διοργάνωση Εκδηλώσεων, Φεστιβάλ, Εκθέσεων Φωτογραφίας - Ζωγραφικής - κλπ κλπ. H KL Gallery Vassilis Lappas αναλαμβάνει την διαχείριση τoυ ιστοτόπου σας με την παρακολούθηση, ενημέρωση, εμπλουτισμό και διαμόρφωση των ηλεκτρονικών σας σελίδων με τα άρθρα σας, των φωτογραφιών σας, με την δημιουργία διαφημιστικών slide shows (Banners), συλλογών φωτογραφιών και e-shop σε περιβάλλον Word Prees με χαμηλό κόστος. Για άμεση επικοινωνία : basilapas@klgallerywebradio.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here