Το Γεφύρι του Γκρέτσι-GRETSI BRIDGE-

Φωτογραφία Βασίλης Λάππας

Το Γεφύρι του Γκρέτσι-GRETSI BRIDGE-Τo γεφύρι του Γκρέτσι βρίσκεται 60 χλμ από την πόλη των Ιωαννίνων κάτω απ’ το χωριό Παλαιόπυργος, στο Δήμο Πωγωνίου από το 1830. Γεφυρώνει στη θέση Γκρέτσι τον ποταμό Γορμό*, είναι ένα από τα πιο όμορφα πέτρινα γεφύρια της Ηπείρου, εναρμονισμένο απόλυτα με το φυσικό περιβάλλον της περιοχής στην οποία κτίστηκε και με  απόφαση που δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 441/Β/11-6-1996…..”Χαρακτηρίστηκε  ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο διότι αποτελεί δείγμα γεφυριού λαϊκής αρχιτεκτονικής, σημαντικό για τη μελέτη της Ιστορίας της Αρχιτεκτονικής.

 

 

ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΞΙΩΝ     Είναι Μονότοξο με δύο βοηθητικά τόξα θεμελιωμένα στα βράχια  8,30 μ. (μεγάλο) – 1,30 μ. (αριστερό) – 1,30 μ. (δεξιό) και το ύψος του φτάνει τα 4 ½ μέτρα, το μεγάλο γεφυρώνει το γκρεμό που σχηματίζεται ακριβώς από κάτω του και τα νερά δημιουργούν καταρράκτη! Το χρησιμοποιούσαν οι ντόπιοι για να μεταβαίνουν στα χωράφια τους, αλλά και στο μύλο, (των οποίων σώζονται ακόμη και σήμερα τα υπολείμματα από δύο μύλους-νεροτριβή και μονοπάτια τα οποία έχουν χαρακτηριστεί διατηρητέα μνημεία)

 

ΗΠΕΙΡΟΣ ΚΙΒΩΤΟΣ ΑΞΙΩΝ* Στην Αρχαιότητα ο ποταμός λεγόταν “Δώδων”. Το όνομα “Γορμός” το πήρε από ένα απότομο κομμάτι (γορμός=γκρεμός) του λεκανοπεδίου που διασχίζει. * Η παλαιότερη ονομασία του οικισμού ήταν Μέβδεζα. Η μετονομασία σε Παλαιόπυργος έγινε με το ΦΕΚ 76/2 Μαΐου του 1927.

 

Πέτρινα Γεφύρια της ΗπείρουΓεφύρι Αγ. Μηνά  | Γεφύρι Καπετάν Αρκούδα  |  Το γεφύρι του Κόκορου ή Νούτσου  |  Το Γεφύρι του Γκρέτσι

Συλλογή Φωτογραφίας Το Γεφύρι του Γκρέτσι-GRETSI BRIDGE-

Διαβαστε και αυτο

 

https://klgallerywebradio.com/ηπειροσ-κιβωτοσ-αξιων/

 

Το Γεφύρι του Γκρέτσι-GRETSI BRIDGE-

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους σας στα social media και κάντε εγγραφή στο newsletter μου. Η δύναμη του ιστολογίου μας είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Μάθετε πρώτοι τα νέα του KL Gallery Web Radio με την εγγραφή σας στο newsletter 

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

Για άμεση επικοινωνία  | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here