Στέφανος Πάσχος

Στέφανος Πάσχος

Στέφανος Πάσχος  1948-2017
Ένα Ταξίδι στο χρόνο και στο χώρο ανασύροντας αρίφνητους θησαυρούς μέσα από το χώρο της Μουσικής και του Κινηματογράφου στην Ελλάδα και στον Κόσμο…

 

Ο Στέφανος Πάσχος γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1948. Ήταν καθηγητής φωτογραφίας.  Σύμφωνα με αναφορές των διεθνών περιοδικών  και των ειδικών της φωτογραφίας θεωρούνταν  – A Greek Master. Ο θάνατος του αφήνει δυσαναπλήρωτο κενό στο καλλιτεχνικό και δημιουργικό προσκήνιο της Ελλάδας. Αποφοίτησε από τη Ζωσιμαία Σχολή  και σπούδασε φωτογραφία στο Παρίσι. Ιδρυτής και διευθυντής σπουδών του   Τμήματος  Φωτογραφίας  στην  Σχολή  Κινηματογράφου   και Τηλεόρασης- Σταυράκου.

Στέφανος ΠάσχοςΣυνιδρυτής του Φωτογραφικού Κέντρου Αθηνών, του Studio Diadromi και του Image Studio. Συνεργάστηκε με τις Σχολές Ζηρίδη, με  την Leica  –  Academy και  το European school of photography. Συμμετείχε ως προσκεκλημένος ομιλητής σε σεμινάρια και σε workshops στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Στέφανος ΠάσχοςΕίχε στο ενεργητικό  του δέκα  ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό, δέκα διεθνείς συμμετοχές σε φεστιβάλ και σε είκοσι ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Συμμετείχε  σε δώδεκα εκδόσεις βιβλίων, ενδεικτικά:  ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ – COULENTIANOS-FILOLAOS, ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ -ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ,  ΟΔΟΙΠΟΡΙΚΟ ΣΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ, CHAMBESY GENEVE ? ΕΛΒΕΤΙΑ,  ΑΓΙΟΝ ΟΡΟΣ – ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΛΕΥΚΩΜΑ, Ημερολόγια  FUJI   FILM και CALIBRA. Ειδικός έπαινος  για  την έκδοση  του συλλεκτικού  PORTOFOLIOS  του  ΕΒΡΑΙΚΟΥ  ΜΟΥΣΕΙΟΥ  ΑΘΗΝΩΝ. 

Στέφανος ΠάσχοςΕργάστηκε ως διευθυντής φωτογραφίας τεσσάρων κινηματογραφικών ταινιών (δυο από αυτές, Το  ΚΟΥΝΟΥΠΙ  του Τ. Λυκουρέση και ΠΑΡΤΙΤΟΥΡΑ  του Γ.Μαρή  βραβεύτηκαν  στο φεστιβάλ  Θεσσαλονίκης).

 

Για το έργο του υπάρχουν πολλές αναφορές και αφιερώματα στον ελληνικό και ξένο τύπο (Avant-Garde, Liberation, Le Contact, Le Dictionnaire des photographes aux editions Seuil, Encyclopedie Internationale des Photographes, Revue Camera Obscura  κ.α) και  στα μέσα μαζικής ενημέρωσης  της Ελλάδας και του εξωτερικού.

 

Στέφανος ΠάσχοςΈργα του φιλοξενούνται στη BIBLIOTHEQUE  NATIONAL   DE  PARIS , στο CENTRE  CULTURELLE  DE  «BEAUBOURG», στη  φωτογραφική  συλλογή  του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ   ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, στο ΜΟΥΣΕΙΟ  ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΗΣ  ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ, στο ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟΥ  ΚΕΝΤΡΟΥ  ΑΘΗΝΩΝ και ΣΚΟΠΕΛΟΥ και σε  ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

πηγή: Photometria

Διαβάστε ακόμη…

Σπύρος Μελετζής

Στέφανος Πάσχος

Ένα Ταξίδι στα Σημαντικότερα Γεγονότα της Ελληνικής Φωτογραφίας και Ιστορίας

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους και κάντε εγγραφή στο newsletter μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

  

Μάθετε πρώτοι τα νέα του KL Gallery Web Radio με την εγγραφή σας στο newsletter

 

Για άμεση επικοινωνία  |ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here