Πορίσματα συμμετοχής σε δύο Ευρωπαϊκά Συνέδρια στην Κύπρο

0
221

Πορίσματα συμμετοχής σε δύο Ευρωπαϊκά Συνέδρια στην Κύπρο

 

Μαρούσι, 16-11-2017

Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας & Θρησκευμάτων
κ. Κ. Γαβρόγλου
Κοιν: Υφυπουργό ΥΠΠΕΘ, κ. Δ. Μπαξεβανάκη

Υφυπουργό ΥΠΠΕΘ, κ. Κ. Ζουράρι

Αν/τή Γεν. Γραμματέα Υπουργείου, κ. Γ. Αγγελόπουλο

ΘΕΜΑ: Πορίσματα συμμετοχής σε δύο Ευρωπαϊκά Συνέδρια  στην Κύπρο

Α) Πρώτο Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Συνέδριο Λογοτεχνίας:  «Η βρυσομάνα της ανοικτής ποιητικής διαλεκτικής του Βασίλη Μιχαηλίδη» και

Β) 4ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής 2017: «Συμβουλευτική εναρμόνισης προσόντων και δεξιοτήτων για ένταξη στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της εργασίας»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,      Με την παρούσα επιστολή μου, θα ήθελα να σας ενημερώσω συνοπτικά για τα πορίσματα των δύο (2) Ευρωπαϊκών Συνεδρίων στην Κύπρο,  στα οποία συμμετείχα ως Εισηγήτρια.

Α) Πρώτο Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Συνέδριο Λογοτεχνίας:  «Η βρυσομάνα της ανοικτής ποιητικής διαλεκτικής του Βασίλη Μιχαηλίδη»

Το πρώτο διήμερο Ευρωπαϊκό Επιστημονικό Συνέδριο Λογοτεχνίας διεξήχθη στη Λεμεσό Κύπρου, 30 & 31 Οκτωβρίου 2017, με θέμα: «Η βρυσομάνα της ανοικτής ποιητικής διαλεκτικής του Βασίλη Μιχαηλίδη», αφιέρωμα στα 100 χρόνια από το θάνατο του Εθνικού Ποιητή της Κύπρου, Βασίλη Μιχαηλίδη, το 1917, ήταν ενταγμένο  στο Πρόγραμμα «Πολιτισμός» του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.  Στο παρόν Συνέδριο συμμετείχα ως Εισηγήτρια, μετά  από  πρόσκληση των οργανωτών

(Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», Βιβλιοθήκη «Βασίλης Μιχαηλίδης», Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου). Το θέμα της εισήγησής μου ήταν «Η γλώσσα, οι διάλεκτοι και η σύζευξή τους – Το δέον στη διεύρυνση του Γλωσσικού μας ορίζοντα και οι ευεργετικές επιδράσεις στην σύναψή τους με το κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα στην Εκπαίδευση».

Στόχος του Συνεδρίου ήταν η αναγνώριση του γλωσσικού και πολιτιστικού πλούτου που διαθέτει η Κύπρος, ώστε το Κυπριακό ιδίωμα να πάρει τη θέση του στα ΑΕΙ, συμπληρώνοντας το παζλ του ευρύτερου γλωσσικού και πολιτιστικού μας πολιτισμού.  Ως εκ τούτου, συμμετείχαν ενεργά πανεπιστημιακοί ομιλητές, λόγιοι και λογοτέχνες από Κύπρο και Ελλάδα και τα πορίσματα θα αποσταλούν, όπως ανέφεραν οι οργανωτές, σε όλα τα ΑΕΙ της Ευρώπης, τα οποία διαθέτουν Ελληνικές και Ελληνιστικές σπουδές. Όπως δε εκτιμούν, θα αποτελέσουν μια ουσιαστική «πρόκληση» ανάπτυξης προγραμμάτων γύρω από την γλωσσική και πολιτιστική παράμετρο του κυπριακού ιδιώματος, αρχής γενόμενης από το έργο του Βασίλη Μιχαηλίδη.

Ωστόσο, επισημάνθηκε η απουσία της διαλεκτικής σκέψης του Βασίλη Μιχαηλίδη από τις ελληνικές σπουδές των ΑΕΙ της Ελλάδας και τα Πανεπιστήμια της Ευρώπης.

Χαιρετισμούς από την Ελλάδα απέστειλαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και ο Πρόεδρος του Φιλολογικού Συλλόγου «ΠΑΡΝΑΣΣΟΣ» κ. Εμμανουήλ Μικρογιαννάκης.

Αισθητή ήταν η απουσία επίσημης εκπροσώπησης της Ελλάδας και ειδικότερα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων στο Συνέδριο, παρότι ισχύει το προσφάτως ανανεωμένο «Πρόγραμμα Συνεργασίας στον τομέα της Παιδείας μεταξύ του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας για τα έτη 2017-2021» (ΦΕΚ 111/Α/3-8-2017). Η απουσία σχολιάσθηκε αρνητικά!

Κατά την διάρκεια του Συνεδρίου, διεξήχθησαν δύο εργαστήρια «Β. Μιχαηλίδης, το φιλολογικό και πολιτιστικό φαινόμενο», τιμήθηκαν δύο «μεγάλες» κυρίες ποιήτριες ως τα πρώτα Επίτιμα Μέλη της «Εταιρείας Λογοτεχνών Β. Μιχαηλίδη» και στο πλαίσιο των εκδηλώσεων έγιναν τα αποκαλυπτήρια της προτομής του Β. Μιχαηλίδη στο προαύλιο της Βιβλιοθήκης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και ακολούθησε θεατρική παράσταση «Η Χιώτισσα». Παράλληλα, λειτούργησε έκθεση βιβλίου με μουσικά δρώμενα και έγιναν επισκέψεις στην Πινακοθήκη, όπου εκτίθεντο έργα και πίνακες του Β. Μιχαηλίδη.

Σας επισυνάπτω την εισήγησή μου, το πρόγραμμα του Συνεδρίου και το Δελτίο Τύπου των οργανωτών του Συνεδρίου (Εταιρεία Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης», Βιβλιοθήκη «Βασίλης Μιχαηλίδης», Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου).

→ Το παρακάτω link αφορά αφιέρωμα Αθήνας για το Συνέδριο στο newsletter του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθήνας.

Αιμ. Λυμπεράκη: Η γλώσσα, η κυπριακό ιδίωμα και η σύζευξή τους

Δείτε την παρουσίαση σε γραφήματα με power point

 

Β) 4ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής 2017: «Συμβουλευτική εναρμόνισης προσόντων και δεξιοτήτων για ένταξη στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της εργασίας»

Β) Το δεύτερο Ευρωπαϊκό Συνέδριο διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας, την 1η Νοεμβρίου 2017, ήταν το 4ο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής 2017, με θέμα την «Συμβουλευτική εναρμόνισης προσόντων και δεξιοτήτων για ένταξη στις συνεχώς μεταβαλλόμενες ανάγκες της εργασίας». Στο παρόν Συνέδριο συμμετείχα ως Εισηγήτρια, μετά από πρόσκληση του Πανεπιστημίου και η εισήγησή μου αφορούσε στην «Αντιστοίχιση δεξιοτήτων – αγοράς εργασίας. Η θεωρία συναντά την πράξη».  Οι οργανωτές ήταν η Υπηρεσία Συμβουλευτικής και Επαγγελματικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου, το Τμήμα Εισδοχής Φοιτητών του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, και το Εθνικό Κέντρο Πληροφόρησης για θέματα Εκπαίδευσης και Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΕΚΠΕΕΚ) – Euroguidance Cyprus.

Συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος με έμφαση στις εκπαιδευτικές συνεργασίες και συνέργειες στον τομέα της Μεταδευτεροβάθμιας και Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Το πεδίο της Συμβουλευτικής του Πανεπιστημίου Λευκωσίας είναι ευρύ και αφορά στη γνώση και στην εφαρμογή των δεξιοτήτων συμβουλευτικής σε φοιτητές και απόφοιτους. Ο άμεσος στόχος των τελειόφοιτων είναι η απορρόφησή τους στην αγορά εργασίας.

Συζητήθηκαν τα εκπαιδευτικά μέτρα της μαθητείας, η πλατφόρμα ESCO στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής ατζέντας δεξιοτήτων και κυρίως, η καθοδήγηση στην έγκυρη πληροφόρηση του Συμβουλευόμενου για την απορρόφησή του στην αγορά εργασίας. Εντοπίστηκαν πολλά κοινά στοιχεία στις εκπαιδευτικές διαδικασίες των δύο χωρών, το ζητούμενο όμως της επαγγελματικής αποκατάστασης και οι δυσκολίες της ήταν αυτό που μονοπώλησε σχεδόν την συζήτηση με τους σύνεδρους, λαμβανομένου υπόψη ότι και οι δύο χώρες διανύουν ακόμη περίοδο κρίσης, όχι μόνο οικονομικής, αλλά κυρίως αξιών.

Η εκτίμηση όλων ήταν  ότι οι δύο χώρες ατενίζουν το μέλλον με κριτική σκέψη και αισιοδοξία και εκτιμούν τη δυναμική της ομαδικής διαδικασίας και συνεργασίας στην επίλυση των προβλημάτων, κατανοώντας την σημασία της ανάπτυξης των επαγγελματικών ικανοτήτων και του επαγγελματικού ήθους, βασισμένο σε βαθιά γνώση και κατανόηση των σύγχρονων επαγγελματικών απαιτήσεων.

Η γλώσσα, οι διάλεκτοι και η σύζευξή τους

Είμαι στη διάθεσή σας για περαιτέρω ενημέρωση.

Με τιμή,

Αιμιλία Λυμπεράκη – Besson

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here