Κριτική αποτίμηση ενός τριημέρου στην Ήπειρο

Κείμενα Ευαγγελία Κουλουμπίνη

Φωτογραφία Βασίλης Λάππας

 

Ήπειρος ή Άπειρος που σημαίνει «στεριά». Εκεί όπου πρωτοκατοίκησαν οι Πελασγοί που είχαν έρθει από την Θεσσαλία.

Ήπειρος, σταυροδρόμι των πολιτισμών και των τοπίων ανάμεσα στην Πίνδο και στο Ιόνιο Πέλαγος.

Ήπειρος, χώρα που φιλοξενεί δύο εθνικούς δρυμούς και από τις μεγαλύτερες προστατευόμενες πολιτιστικές ζώνες της Ελλάδας.

Ήπειρος, χώρα με επιβλητικά βουνά, υπέροχα ποτάμια και τοξωτά γεφύρια.

Χώρα που όταν την περπατάς συναντάς τον πολιτισμό της σε κάθε μικρό χωριό της και θέλεις να βρεθείς στις «παραλίες των βουνών της» δίπλα στα βαθύσκιωτα πλατάνια.

Χώρα που όταν την περιδιαβαίνεις ελπίζεις ότι θα συναντήσεις τους κτιστάδες ,τους πρωτομάστορες, τους γλύπτες , τους αγιογράφους , τους ξυλουργούς της και όλους αυτούς που έκτισαν και κράτησαν ζωντανό τον πολιτισμό της.

Άραχθος, Αώος ,Αχελώος, Αχέροντας, Λούρος Βοϊδομάτης. Πόσο εντυπωσιακοί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου!!!!!!!

Αναρωτιέμαι μήπως κάπως έτσι θα είναι ο Παράδεισος. Στιγμές – στιγμές ήταν δύσκολο να βρω τα όρια μεταξύ του ονείρου και της πραγματικότητας….

Η ποιητική συνέργεια της μνήμης με τη λήθη …. Μακριά από τις κακές συνήθειες των ανθρώπων …. Εξαπάτηση , παραπλάνηση εκμετάλλευση….Σε μια επική περιπέτεια αναζήτησης του εαυτού σου, χωρίς όρια και φραγμούς, να συνδιαλέγεσαι με τη φύση και με το ΘΕΟ…….

 

Θερμές ευχαριστίες στους υποκινητές αυτής της περιπέτειας.

Και κάτι για τον  Ομαδάρχη της παρέας …

Ο ΙΨΕΝ ήθελε το έργο του  να είναι ποίηση. Και αν δεν είναι, να γίνει ποίηση. Και αν δεν κατάφερνε να γίνει ποιητής δεν είχε τίποτα να χάσει….Θα δοκίμαζε τη τύχη του σε μια άλλη Τέχνη ….Την φωτογραφία….

Ευαγγελία Κουλουμπίνη

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here