Δίλοφο ή Σωπετσέλι Το  μεγαλείο της ηπειρωτικής  υπαίθρου

Δίλοφο ή Σωπετσέλι Το  μεγαλείο της ηπειρωτικής  υπαίθρου-02

Δίλοφο ή Σωπετσέλι

Το  μεγαλείο της ηπειρωτικής  υπαίθρου

Κείμενα – Φωτογραφία Βασίλης Λάππας

 

Δίλοφο ή Σωπετσέλι Φωτογραφία Βασίλης ΛάππαςΗ περιοχή δεν επιτρέπει ερμηνείες πρόχειρες και η γραφή δύσκολη, για να περιγράφεις το μεγαλείο της φύσης, με τα σπάνια χρώματα, και σχήματα.
Σε κάθε δύσκολη φωτογράφηση έχω το παιδί μου, Αλέξανδρο, μαζί μου. Έτσι και τώρα. Μπορεί να δυσανασχετεί από τη δυσκολία της πρόσβασης στον κάθε τόπο, αλλά οι εμπειρίες πολλές, και πρωτόγνωρες, σ αυτή τη διαδρομή μέσα στα λιθόκτιστα καλντερίμια της τέχνης, της ομορφιάς και της ιστορίας του Ζαγορίτικου τοπίου. Αυτοκίνητα δεν κυκλοφορούν μέσα στο χωριό, έτσι το αφήνουμε έξω και ξεκινάμε τον περίπατό μας, με αχόρταγα μάτια να απολαύσουμε το τοπίο, που ξεδιπλώνεται μπροστά μας.

 

Δίλοφο ή Σωπετσέλι Το  μεγαλείο της ηπειρωτικής  υπαίθρου με τις απρόσμενες εναλλαγές,την εντυπωσιακή  πολυχρωμία, με τις κορυφές των βουνών να σβήνουν μέσα στα σύννεφα, λουλούδια ν`ανθίζουν μέσα στην πέτρα, κρυστάλλινα  νερά μέσα από τις αναρίθμητες πηγές, τα παιχνίδια του ήλιου μέσα στα βαθύσκιωτα δάση,  τη θαυμαστή αρχιτεκτονική  των σπιτιών και των εκκλησιαστικών  μνημείων, αυτά είναι λίγα απ` αυτά που θα μαγέψουν τον επισκέπτη τα πανέμορφα χωριά των ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, τα Ζαγοροχώρια.

 

Οι τουρίστες πολλοί, λόγω της περιόδου, φωνάζουν, γελούν, φωτογραφίζουν, το χωριό ασφυκτιά από κόσμο, όπως και όλο το καλοκαίρι, μα το χειμώνα αριθμεί μόλις 39 μόνιμους κατοίκους σύμφωνα με την απογραφή του 2001. Σήμερα, είναι πολύ λιγότεροι μας λένε στο καφενείο της πλατείας όπου καθίσαμε για ένα καφεδάκι. Στο καφενείο όπου πριν πολλά χρόνια ερχόμασταν για τις πεντανόστιμες πίτες της θείας μου, της Τούλας Μάμαλη, τότε που ακόμη ο δρόμος ήταν χωμάτινος και για να βρούμε το χωριό έπρεπε να έχουμε χάρτη. Αν και έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, ακόμη και τώρα μου λείπει από το χωριό η παρουσία της, το χαμόγελό της και η ζεστή καρδιά της. θα την έλεγα ήρωα, γιατί κατά τη δικιά μου γνώμη έδωσε πολλά στο χωριό, χειμώνα καλοκαίρι εκεί, να περιμένει τους επισκέπτες πάντα με το χαμόγελο.

 

Δίλοφο ή Σωπετσέλι Φωτογραφία Βασίλης Λάππας

Ο μεγαλύτερος καλλιτέχνης, η φύση, μας έδωσε ακόμη ένα πίνακα ζωγραφικής μοναδικό και ανεξίτηλο στο πέρασμα του χρόνου, το Δίλοφο ή Σωπετσέλι, όπως λεγόταν μέχρι το 1920 και εμείς πρέπει να το προστατέψουμε και να το προφυλάξουμε γιατί αυτή είναι η κληρονομιά που θα αφήσουμε στις μετέπειτα γενεές. Χτισμένο σε υψόμετρο 1000 μέτρων στις πλαγιές της Τύμφης, μετά την εισβολή των σλάβων στην ήπειρο, με τη μετακίνηση των κατοίκων του Πιτουρνίου στην τωρινή θέση. Oι συνθήκες δύσκολες και οι κάτοικοι έπρεπε να εναρμονιστούν με τη φύση για να επιβιώσουν, δημιουργώντας μια άρρηκτη σχέση σεβασμού προς αυτήν, που ακόμη και σήμερα, σεργιανώντας στα καλντερίμια του τη νιώθεις να προβάλλει μέσα από το δομημένο περιβάλλον του χώρου.

Δίλοφο ή Σωπετσέλι Φωτογραφία Βασίλης ΛάππαςΟ χρόνος σταματά σε κάθε βήμα σου, και σε γυρνά πίσω, για να μπορέσεις να συνειδητοποιήσεις γιατί θα κάνεις το επόμενο βήμα, σ` αυτά τα λιθόκτιστα καλντερίμια. Όπως και τότε, έτσι και τώρα, πρέπει να σεβαστείς το χρόνο, και τον τόπο.

 

 

Δίλοφο ή Σωπετσέλι Το  μεγαλείο της ηπειρωτικής  υπαίθρου-00Αφήνοντας τα  βήματά σου ελεύθερα, χωρίς να το καταλάβεις, σε οδηγούν κοντά στη μεγαλοπρεπή Εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, χτισμένη το 1850 να συνεχίζει να αντιστέκεται στη φθορά του χρόνου.  Απολαμβάνοντας τον περίπατο μας, τα συναισθήματα αυξάνουν και αναρωτιέμαι πώς θα μπορέσω να τα περιγράψω σε ένα μόνο αφιέρωμα,  αφού, όπως έγραψα και στην αρχή, η περιοχή δεν προσφέρεται για ερμηνείες πρόχειρες και τα λόγια είναι φτωχά σ` αυτή τη διαδρομή του αιώνα. Εδώ μιλάει η εικόνα και μην πιστέψεις ότι τελείωσε εδώ το οδοιπορικό μας. Σ’ αυτό τον τόπο τίποτα δεν τελειώνει, όσες φορές και να τον επισκεφτείς πάντα θα νιώθεις ότι είναι η πρώτη φορά.

Διάβασε και αυτό……

ΙΩΑΝΝΙΝΑ- Το Κόσμημα της Ηπείρου

 

 

Δίλοφο ή Σωπετσέλι Το  μεγαλείο της ηπειρωτικής  υπαίθρου

 

Εάν σας άρεσε το αφιέρωμα,  παρακαλώ μοιραστείτε το με φίλους κοινοποιήστε το στα social media,  (Face Book- Twitter) κάντε εγγραφή στο newsletter μου. Η δύναμη του ιστολογίου είναι οι αναγνώστες του…..εσείς.

Μάθετε πρώτοι τα νέα του KL Gallery Web Radio με την εγγραφή σας στο newsletter

 

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή και αναδημοσίευση μέρους ή ολόκληρου άρθρου του περιοδικού. Δεν επιτρέπεται και η αναμετάδοση των ηχητικών κειμένων μας σε οποιαδήποτε μορφή και προβολή, δίχως τη γραπτή  αδείας μας.

Για άμεση επικοινωνία  | ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

 

 

 

Προηγούμενο άρθροΗ Ιστορία της Μουσικής 30 Οκτωβρίου
Επόμενο άρθροΗ Ιστορία της Μουσικής 31 Οκτωβρίου
ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικών Παρουσιάσεων ΗΧΟΡΑΜΑΤΑ, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Ιδιοκτήτης της KL GALLERY και KL GALLERY WEB RADIO... Διοργάνωση Εκδηλώσεων, Φεστιβάλ, Εκθέσεων Φωτογραφίας - Ζωγραφικής - κλπ κλπ. H KL Gallery Vassilis Lappas αναλαμβάνει την διαχείριση τoυ ιστοτόπου σας με την παρακολούθηση, ενημέρωση, εμπλουτισμό και διαμόρφωση των ηλεκτρονικών σας σελίδων με τα άρθρα σας, των φωτογραφιών σας, με την δημιουργία διαφημιστικών slide shows (Banners), συλλογών φωτογραφιών και e-shop σε περιβάλλον Word Prees με χαμηλό κόστος. Για άμεση επικοινωνία : basilapas@klgallerywebradio.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here