11 Νοεμβρίου Ανζέντα Εκδηλώσεων

0
96

11 Νοεμβρίου Ανζέντα Εκδηλώσεων

ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ – ΑΘΗΝΑ 11 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2017

Υπό την αιγίδα: της Πρεσβείας-Σπιτιού της Κύπρου και του Δήμου Αμμοχώστου

Η πόλη της Αμμοχώστου και η πορεία της μέσα στους αιώνες, αποτελούν το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας του Πέτρου Φιάκκα, σε συνεργασία με την Κυπριακή Εστία στην Αθήνα υπό την αιγίδα της Πρεσβείας-Σπιτιού της Κύπρου και του Δήμου Αμμοχώστου.

 

Ο στόχος του φωτογράφου είναι να μεταφέρει την ομορφιά και το μεγαλείο ενός περήφανου βασιλείου, μιας πόλης μέσα από μια πορεία αιώνων. Πρόκειται για μια φωτογραφική δουλειά με την πορεία της Αμμοχώστου μέσα από ένα πλούσιο οπτικό αρχείο με ιδιαίτερες πτυχές και εικόνες, με υλικό από την αρχαία πόλη της Σαλαμίνας, το μεσαιωνικό κάστρο της Καντάρας, το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα (ιδρυτή της εκκλησίας της Κύπρου), τη μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου μέχρι το συρματόπλεγμα της περιφραγμένης νέα πόλης.

Τα εγκαίνια της έκθεσης έγιναν στις 11 Νοεμβρίου 2017, στον χώρο παροικιακών σωματείων στην Αθήνα, την «Κυπριακή Εστία», (Κέκροπος 3, Πλάκα) και θα είναι ανοικτή για το κοινό μέχρι τις 15 Νοεμβρίου και οι ώρες επισκέψεων θα είναι 10:00-13:00 και 17:00-21:00.

Στα εγκαίνια απεύθυναν χαιρετισμό εκπρόσωποι της Ένωσης Κυπρίων Ελλάδας, της Κυπριακής Πρεσβείας και του Δημάρχου Αμμοχώστου, μέλη και διαχειριστές Αμμοχωστιανών ομάδων Αθήνας και Κύπρου. Η φιλόλογος κα Νίτσα Παπαϊωάννου Καλούδη απήγγειλε ποιήματα της γραμμένα για την Αμμόχωστο εμπνευσμένα από φωτογραφίες του Πέτρου Φιάκκα.
Η εξ Αμμοχώστου αρχαιολόγος/ιστορική ερευνήτρια κα. Άννα Μαραγκού, μίλησε για την πόλη της Αμμοχώστου σε ένα περιδιάβασμα 36 αιώνων ιστορία από την αρχαία Σαλαμίνα μέχρι την σημερινή κατεχόμενη πόλη.

Την Τετάρτη 14/11/17 θα λάβει χώρα οργανωμένο μαθητικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο ‘’ΑΜΜΟΧΩΣΤΟΣ, Η ΨΥΧΗ ΚΑΙ Η ΠΟΡΕΙΑ ΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ‘’, με δραστηριότητες στο χώρο της έκθεσης καλώντας μαθητές να πάνε μια βόλτα στην Αμμόχωστο μέσα από τις φωτογραφίες να προσέξουν τις πολλές γωνιές της πόλης, που διηγούνται μια δική τους ιστορία που η μια ενώνεται με την άλλη μ΄ ένα μίτο, κι όλες μαζί οι ιστορίες κάνουν τη μεγάλη ιστορία της Αμμοχώστου και των ανθρώπων της, παλιών και νέων

 

Η Αμμόχωστος είναι η συνέχεια της Σαλαμίνας, του σημαντικότερου ίσως βασιλείου της Κύπρου στην αρχαιότητα. Στη Σαλαμίνα άραξε ο Απόστολος Βαρνάβας και δίδαξε τον χριστιανισμό και το Βυζάντιο την ανέδειξε πρωτεύουσα του μετονομάζοντας την Κωνσταντία. Μετά την καταστροφή της Σαλαμίνας κτίστηκε νοτιότερα η Αμμόχωστος (Famagusta), η λαμπρή πόλη των Φράγκων και των Ενετών με τα μεγάλα τείχη, με ναούς και παλάτια, η πόλη που οι Ευρωπαίοι έμποροι και οι έμποροι της Ιερουσαλήμ ανέδειξαν ως την ‘πλουσιότερα των πόλεων’ μέχρι την κατάληψη της από τους Οθωμανούς το 1571. Οι εκδιωχθέντες Έλληνες έκτισαν την νέα πόλη της Αμμοχώστου που σήμερα βλέπουμε περιφραγμένη από μακριά.

Ο Πέτρος Φιάκκας γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 64 σε μια ταραγμένη περίοδο για την Κύπρο, με μάχες έξω από τα τείχη της μεσαιωνικής πόλης που τότε, απαγορεύτηκε και η είσοδος των Ελλήνων στην μεσαιωνική πόλη. Θυμάται από τα παιδικά του χρόνια, στην Αμμόχωστο, να παρατηρεί πάνω από τα μεσαιωνικά τείχη τις προεξοχές από αψίδες, τόξα και καμπαναριά ναών, ενώ ο μιναρές του καθεδρικού του Αγίου Νικολάου του προκαλούσε ερωτηματικά. 29 χρόνια μετά το 74, επισκέπτεται την πόλη του και αντικρύζει το μεγαλείο της μεσαιωνικής Αμμοχώστου.

Μεγαλοπρεπή ερείπια υπέρλαμπρων ναών με συνδυασμούς γοτθικής βασιλικής και βυζαντινούς τρούλους, η πύλη του Παλατιού των Κυβερνητών (Palazzo di Proveditore) και τα ερείπιά του, ο πύργος του Οθέλλο, πύλες ξηράς, πύλες θαλάσσης, υπέρογκες αρχιτεκτονικές στην καρδιά της Φαμαγκούστα να στέκουν εκεί περήφανα τόσους αιώνες με τα οικόσημα των Λουζινιανών και του βασιλείου της Ιερουσαλήμ μαζί με το φτερωτό λιοντάρι το έμβλημα της Βενετίας. ‘Όλα αυτά εντός των τειχών της πόλης που έγραψε ιστορία ως η ‘’Πλουσιοτέρα των πόλεων’’ λίγο νοτιότερα από την προκάτοχο πόλη της την Σαλαμίνα και λίγο βορειότερα από την νέα πόλη της Αμμοχώστου, την περιφραγμένη και την κατοικημένη από το 74 πόλη από άγνωστους ξένους.

ΠΕΤΡΟΣ ΦΙΑΚΚΑΣ (ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ)
Γεννήθηκε στην Αμμόχωστο το 1964, όπου και έζησε μέχρι την ηλικία των δέκα ετών. Μετά την τουρκική εισβολή του 74 εγκαταστάθηκε με την οικογένεια του στη Λεμεσό όπου ζει μέχρι σήμερα. Με την φωτογραφία η σχέση του ξεκινάει από τα παιδικά χρόνια μεγαλώνοντας σε ένα νησί με έντονα χαραγμένη την ελληνική ιστορία, τα αμέτρητα βυζαντινά και μεσαιωνικά μνημεία. Ιδιαίτεροι του χώροι που σημάδεψαν και ώθησαν το φωτογραφικό του ενδιαφέρον ήταν η αρχαία Σαλαμίνα, η μεσαιωνική και σύγχρονη πόλη της Αμμοχώστου. Σήμερα η φωτογραφία αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι για τον ίδιο σε ερασιτεχνική μορφή. Τον εμπνέει η αρχαία κλασσική ομορφιά από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα ως αποτέλεσμα μέσα από την ψυχή του να εκφράζει και να αναδεικνύει τον θαυμασμό του για την τέχνη της φωτογραφίας.

Η Αμμόχωστος παρουσιάζεται στο ελλαδικό κοινό; Η πόλη της Αμμοχώστου και η πορεία της μέσα στους αιώνες αποτελούν το θέμα της έκθεσης φωτογραφίας που παρουσιάζω σε συνεργασία με την Κυπριακή Εστία στην Αθήνα, υπό την αιγίδα της Πρεσβείας – Σπιτιού της Κύπρου και του Δήμου Αμμοχώστου.

  1. Τι θα περιλαμβάνει; Φωτογραφίες από την αρχαία πόλη της Σαλαμίνας, το μεσαιωνικό κάστρο της Καντάρας, το μοναστήρι του Αποστόλου Βαρνάβα, τη μεσαιωνική πόλη της Αμμοχώστου μέχρι το συρματόπλεγμα της περιφραγμένης νέα πόλης.
  2. Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται φωτογραφική σας δουλειά;Είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζεται ατομική μου έκθεση με ολοκληρωμένη σειρά της πορείας της Αμμοχώστου μέσα από ένα πλούσιο οπτικό αρχείο με ιδιαίτερες πτυχές και εικόνες, οι οποίες δεν έχουν λησμονηθεί με την πάροδο του χρόνου. Η Αμμόχωστος είναι η συνέχεια της Σαλαμίνας, του σημαντικότερου ίσως βασιλείου της Κύπρου στην αρχαιότητα. Στη Σαλαμίνα άραξε ο Απόστολος Βαρνάβας και δίδαξε το χριστιανισμό και το Βυζάντιο την ανέδειξε πρωτεύουσα του μετονομάζοντας την Κωνσταντία. Μετά την καταστροφή της Σαλαμίνας κτίστηκε η νοτιότερα Αμμόχωστος (Famagusta), που λάμπρυναν οι Φράγκοι και Ενετοί με ναούς και παλάτια, που οι Ευρωπαίοι έμποροι και της Ιερουσαλήμ ανέδειξαν ως την «πλουσιοτέρα των πόλεων» μέχρι την κατάληψη της από τους Οθωμανούς το 1571. Οι εκδιωχθέντες Έλληνες έκτισαν τη νέα πόλη της Αμμοχώστου που σήμερα βλέπουμε περιφραγμένη από μακριά.
  3. Πού θα γίνει η έκθεση; Στην «Κυπριακή Εστία», (Κέκροπος 3, Πλάκα). Την στηρίζουν η Κυπριακή Πρεσβεία, το Σπίτι της Κύπρου, ο Δήμος Αμμοχώστου και η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας. Ομιλίες θα κάνουν η αρχαιολόγος/ιστορική ερευνήτρια Άννα Μαραγκού και μέλη των Κυπριακών Σωματίων και ομάδων Αθήνας και Κύπρου.
  4. Η έκθεση θα είναι ανοικτή; Μέχρι τις 15 Νοεμβρίου όπου θα ακολουθήσει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα τον τίτλο της έκθεσης, το οποίο θα ξεκινά στο χώρο του σχολείου διεπιστημονικά και διαθεματικά και θα ολοκληρώνεται στο χώρο της έκθεσης με δραστηριότητες αλληλεπίδρασης εκθεμάτων (φωτογραφίας) και κοινού (μαθητών).

 

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here