Τέχνης Νέα

0
732

Τέχνης Νέα

Μία εκπομπή της Villie Skordaki για την Τέχνη και το Πολιτισμό στην Ελλάδα

Παρουσιάσης Βιβλίων, Επίσημων Καλέσμένων από το κόσμο των γραμμάτων και του θεάματος, Θέατρο, Κηνιματογράφος, Μουσική, Ιστορία της Μουσικής, Διαχρονικά και Νοσταλγικά …….


 

Γιώργος Α. Χριστοδούλου

 Γιώργος Α. Χριστοδούλου

Ο Γιώργος Α. Χριστοδούλου γεννήθηκε το 1958 στο Βέλο της Κορινθίας. Δημοσιογράφος, κριτικός θεάτρου και θεατρικός συγγραφέας, εργάσθηκε  στην ΕΡΤ και στη συνέχεια, στο ραδιόφωνο, σε εφημερίδες και περιοδικά.

 

Γιώργος Α. Χριστοδούλου 01Έχει δημοσιεύσει έργα του: «Ο γλύπτης και η κοιμωμένη του», «Ο λόφος της Ειρήνης» (Βραβείο Ουνέσκο), «Ορατός κύκλος», ποιήματα, «Ιστορίας λόγος», ιστορικό δοκίμιο, «Το δάκρυ της Τζοκόντα».

Επίσης, έχει γράψει τα θεατρικά έργα: «Η γυναίκα ανεμώνη», «Ξανθίππη, η γυναίκα του Σωκράτη», «Ο Γλάρος και το Αηδόνι», «Γιαννούλης Χαλεπάς: Η κοιμωμένη μου». (Β΄ Βραβείο Κρατικού Θεάτρου) «Ομφάλιος Λώρος», “Πηνελόπη Δ” , “Λέλα Καραγιάννη Η μάννα της αντίστασης”.
Τα τελευταία χρόνια δίνει διαλέξεις σε Πανεπιστήμια των Η.Π.Α., με θέματα κοινωνικοπολιτικού αλλά και φιλοσοφικού περιεχομένου.

 

ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ με την ΜΑΙΡΗ ΒΙΔΑΛΗ ΘΕΑΤΡΟ ΔΙΑΧΡΟΝΟ  (Γιώργος Α. Χριστοδούλου)

Για τρίτη συνεχή χρονιά μία θαυμάσια παράσταση στο «Διάχρονο Θέατρο» (Πυθέου 50-52, Νέος Κόσμος, τηλ: 210-7233.229). Πρόκειται για το έργο «Λέλα Καραγιάννη-Η Μάνα της Αντίστασης», με τη Μαίρη Βιδάλη σε μία συγκλονιστική ερμηνεία – έναν μονόλογο του Γιώργου Α. Χριστοδούλου που είναι εμπνευσμένος από τη ζωή της αγωνίστριας της Εθνικής Αντίστασης Λέλας Καραγιάννη.

Μετά την τόση επιτυχία που γνώρισε πέρυσι το ανέβασμα του έργου για την ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη και τις πράγματι μοναδικές κριτικές, η Μαίρη Βιδάλη, αποφάσισε να ανεβάσει και εφέτος την συναρπαστική παράσταση γι΄αυτή την πολύτεκνη μάνα της Εθνικής Αντίστασης, που εκτελέστηκε τα χαράματα της 8ης Σεπτεμβρίου 1944, λίγες μέρες πριν φύγουν τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής από την Αθήνα.

Αξίζει να σημειωθεί, αυτό που είχε πει αυτή η μάνα των 7 παιδιών στους κατακτητές. Ότι:

«Ζητάτε από μια Ελληνίδα μάνα να προδώσει τους συνεργάτες της για την Πατρίδα της, με την απειλή του τουφεκισμού των παιδιών της. Έ, λοιπόν, όχι! Μάθετε ότι τα παιδιά μου, ανήκουν στην Ελλάδα και το αίμα τους θα πνίξει τους Ούνους και όλη τη Γερμανία σας !..».

 

ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΜΑΙΡΗ ΒΙΔΑΛΗΓια την ιστορία, η ηρωίδα Λέλα Καραγιάννη, ήταν επικεφαλής της αντιστασιακής οργάνωσης «Μπουμπουλίνα» και εκτελέστηκε από τα στρατεύματα Κατοχής για την δράση της, μαζί με αγωνιστές της αντίστασης, στο Δαφνί στις 8 Σεπτεμβρίου 1944, δηλαδή 34 μέρες πριν την απελευθέρωση της Αθήνας. Έπεσε στα χέρια στης Γκεστάπο τον Ιούλιο του ’44 μαζί με τα πέντε από τα επτά (!) παιδιά της και υπέστη φριχτά βασανιστήρια στα κρατητήρια της οδού Μέρλιν. Όμως η ζωή της ήταν πολυκύμαντη και γεμάτη εκπλήξεις από τα παιδικά της χρόνια. Όλα αυτά, καθιστούν τον μονόλογο, καθηλωτικό με μία αξιόλογη και συναρπαστική ερμηνεία της Μαίρης Βιδάλη.

ΛΕΛΑ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ ΜΑΙΡΗ ΒΙΔΑΛΗΤο έργο παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Γιώτας Κουνδουράκη, σκηνικά-κοστούμια Χάρη Σεπεντζή, σύνθεση προβολών Κατερίνας Μαντέλη, φωτισμούς Γιώργου Δανεσή και είναι μία παραγωγή του «Διάχρονου Θεάτρου – Μαίρης Βιδάλη».

 

 


Εφαπτόμενες Ζωές της Γκρέτας Χριστοφιλοπούλου.

Οι Εφαπτόμενες Ζωές εξελίσσονται σε χρόνια συναρπαστικά και σκληρά, ποτισμένα με την αρμύρα της θάλασσας και την αψιά μυρωδιά που απόθεσε πάνω τους το μπαρούτι.

Θρυλικοί θαλασσοπόροι χαράζουν τη ζωή τους σε ναυτικά ημερολόγια και σε γράμματα σφραγισμένα με ισπανικό κηρό. Αρχόντισσες αναλαμβάνουν δράση, ακόμα και σε χαλεπούς καιρούς, και αποτυπώνουν τις σκέψεις τους σε αριστουργηματικά χειροποίητα επιστολόχαρτα που φέρουν το οικόσημό τους.

Το βιβλίο παρακολουθεί την ιστορία μιας οικογένειας, που εκτυλίσσεται στην Τεργέστη, στο πολιορκημένο Μεσολόγγι, στα μαυροθαλασσίτικα λιμάνια, στην Πόλη, στη Βοστόνη, στο εκρηκτικό Παρίσι του Μεσοπολέμου, στη λεηλατημένη Σμύρνη του ’22, και φτάνει μέχρι την Καλαμάτα, την Ιθώμη και την Κηφισιά του σήμερα.

Η ζωή, ο θάνατος αλλά και ο έρωτας παίζουν μεγαλοφυή παιχνίδια στις γενιές των Μπουονοντίο, που θα δοκιμαστούν στη λυδία λίθο της Ελληνικής Επανάστασης, των βαλκανικών συρράξεων και των παγκόσμιων πολέμων, αποδεικνύοντας ότι η φράση που κοσμούσε το οικόσημό τους ήταν πάντοτε εν ισχύ, καθώς «κλυδωνίζονται, αλλά δε βυθίζονται».

Η Γκρέτα Χριστοφιλοπούλου είναι δημοσιογράφος, μέλος της ΕΣΗΕΑ, εξειδικευμένη στο οικονομικό ναυτιλιακό ρεπορτάζ. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε Ναυτιλιακά & Ναυτικό Δίκαιο στο Λονδίνο και στη συνέχεια πήρε Μaster στον τομέα του Shipping Management.

Ασχολήθηκε αρχικά με το επιχειρηματικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Κέρδος και στη συνέχεια εργάστηκε ως ναυτιλιακή συντάκτις στην εφημερίδα Εξπρές, στον Οικονομικό Ταχυδρόμο, στην Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία και στο Shipping Outlook, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε για πολιτιστικά θέματα σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά.

Από το 1986 μέχρι το κλείσιμο της ΕΡΤ, τον Ιούνιο του 2013, ήταν υπεύθυνη του ναυτιλιακού ρεπορτάζ στη ΝΕΤ 105,8, ενώ παρουσίασε στην τηλεόραση της ΝΕΤ τη σειρά ντοκιμαντέρ με τίτλο «Οι κυρίαρχοι των θαλασσών», με σημείο αναφοράς το ελληνικό ναυτιλιακό θαύμα.

Έχει κάνει δεκάδες εισηγήσεις και παρουσιάσεις σε διεθνή συνέδρια, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ως πρόεδρος ή βασική εισηγήτρια, προσκεκλημένη πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, διεθνών ναυτιλιακών οργανισμών και φορέων της ναυτιλίας.

Είναι ιδρυτικό μέλος και διετέλεσε γενική γραμματέας της διεθνούς οργάνωσης Women’s International in Shipping and Trading Association, επίτιμο μέλος της Ναυτιλιακής Λέσχης Πειραιά, καθώς και του Greek Children Found – New York Memorial Cancer Center.

Το πρώτο της διήγημα, με τίτλο Πειραιάς και Piraeus, απέσπασε το δεύτερο βραβείο στον ετήσιο διαγωνισμό διηγήματος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς, ενώ τον Απρίλιο του 2004 κυκλοφόρησε το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο Η Τέχνη της Ζωής αποσπώντας διθυραμβικές αναφορές στις ειδικές σελίδες βιβλιοκριτικής.

Το 2005 κυκλοφόρησε μια εμπεριστατωμένη πολιτιστική μελέτη, με τίτλο Στου Κύκλου τα Γυρίσματα, ξετυλίγοντας ήθη, έθιμα, λαϊκές παραδόσεις και δοξασίες.

Το προηγούμενο μυθιστόρημά της, με τίτλο το Παλίμψηστο του Αρχιμήδη, ταξιδεύει τον αναγνώστη στις άγνωστες και απόκρυφες πτυχές της ιστορίας από το 287 π.Χ μέχρι σήμερα.


 

 

Προηγούμενο άρθροΚΑΛΑΜΑΤΑ ΑΡΧΑΙΑ ΜΕΣΣΗΝΗ
Επόμενο άρθροPOLL. Ένα ταξίδι στην Εποχή της ειρήνης και Ζωής
ΒΑΣΙΛΗΣ Γ. ΛΑΠΠΑΣ Φωτογραφία, Σκηνοθεσία, Παραγωγή Οπτικοακουστικών Παρουσιάσεων ΗΧΟΡΑΜΑΤΑ, Ραδιοφωνικός Παραγωγός, Ιδιοκτήτης της KL GALLERY και KL GALLERY WEB RADIO... Διοργάνωση Εκδηλώσεων, Φεστιβάλ, Εκθέσεων Φωτογραφίας - Ζωγραφικής - κλπ κλπ. H KL Gallery Vassilis Lappas αναλαμβάνει την διαχείριση τoυ ιστοτόπου σας με την παρακολούθηση, ενημέρωση, εμπλουτισμό και διαμόρφωση των ηλεκτρονικών σας σελίδων με τα άρθρα σας, των φωτογραφιών σας, με την δημιουργία διαφημιστικών slide shows (Banners), συλλογών φωτογραφιών και e-shop σε περιβάλλον Word Prees με χαμηλό κόστος. Για άμεση επικοινωνία : basilapas@klgallerywebradio.com

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here